wassen

Wat is wasverzachter eigenlijk? Een uitgebreide uitleg

wasmiddel en wasverzachter in 1

Wat doet wasverzachter

Wasverzachter is een soort vet en maakt je kleren niet daadwerkelijk zachter. Je kunt een vezel van een kledingstuk namelijk niet zachter maken. Wat wasverzachter eigenlijk doet, is een vetlaagje creëren over je kleding waardoor de was zachter aanvoelt.

Nadelen wasverzachter

Door het vetlaagje van de wasverzachter ademt de kleding niet goed. Je huid komt in direct contact met de vetlaag, dit kan zorgen voor irritaties en zelfs eczeem. Dit geldt vooral voor mensen met een gevoelige huid, ouderen en baby's. Onze wasstrips zijn hypo allergeen, dus de kans op irritaties is zeer klein.

Specifiek bij sportkleding en handdoeken heeft gebruik van wasverzachter extra nadelen. Sportkleren zijn juist bedoeld om veel lucht door te laten, wasverzachter blokkeert dit. En handdoeken drogen slechter door de vetlaag. Ook microvezel en stretchstof houden niet van wasverzachter.

Slecht voor de droger

Heb je wasverzachter gebruikt? Gooi die kleren dan nooit in de droger. Een droger bepaalt aan de hand van de weerstand wanneer de was droog is. Door de vette wasverzachter gaat de weerstand omhoog, en kan de droger stoppen terwijl de was nog niet droog is. Ook ontstaat er hierdoor een vette laag in de trommel. Dit is slecht voor het apparaat.

Ook kan wasverzachter (ondanks de lekkere geur) zorgen voor een stinkende wasmachine. Deze stank wordt namelijk veroorzaakt door ophopend vetluis, waar wasverzachter aan bijdraagt.

Heb ik wasverzachter nodig?

Je was kan stug aanvullen door kalk in het water. Hoe meer kalk er in je water zit, hoe stugger je was. Een klein beetje azijn kan helpen de kalk op te lossen waardoor je was zachter aanvoelt. Vanwege bovenstaande redenen adviseren wij om geen wasverzachter te gebruiken. Onze wasstrips ruiken al lekker, maar wil je net wat meer geur? Gebruik dan een halve strip extra of gebruik een drupje wasparfum. 

Voor meer informatie over onze producten en Second Nature, kun je de volgende pagina's bezoeken:

Volgende lezen

duurzame schoonmaak producten kopen Second Nature
minder wasmiddel