Voorjaarsschoonmaak: kriebelt het bij jou ook al? 9 tips!

Voorjaarsschoonmaak: kriebelt het bij jou ook al? 9 tips!

Met deze tips begin je het voorjaar opgeruimd en schoon!

1. Kies een dag uit waarop er niemand in de weg loopt. Zorg dat er een grote pot thee voor jezelf klaarstaat, trek je oude joggingbroek en t-shirt aan en zet je lievelingsmuziek aan. 

2. Zet alle ramen en deuren wagenwijd open!

3. Loop het hele huis door (van boven naar beneden) en zorg dat je twee dozen in de buurt hebt. Alles wat je tegenkomt en waar je geen directe plek meer voor hebt doe je in doos 1 (voor op zolder) of in doos 2 (voor de kringloopwinkel).

4. Haal alle bedden af en sleep het bed van z’n kant zodat die stoflaag ook een keer weggehaald wordt. Was je dekbedden en kussens uit (let op het etiket voor het juiste programma en de juiste temperatuur) draai het matras om en verschoon de lakens en  overtrekken.

5. Breng orde aan in je kledingkast: winterkleren gaan naar zolder of achterin de kast, voorjaarsjurkjes hang je vooraan. Kleding die je langer dan een jaar niet hebt gedragen gaat naar de kringloop of kledingbank. 

6. Vergeet lichtknopjes, trapleuningen en deurklinken niet! Bedenk maar eens hoe vaak die per dag worden aangeraakt door vieze handen. En kijk ook eens naar het stoflaagje op de plinten!

7. Zeem de ramen blinkend en streeploos schoon of gun jezelf de luxe van een professionele ramenwasser en geniet van een wel verdiende pauze.

8. De keuken: ja, dus ook op en ín de keukenkastjes, de afzuigkap en de binnenkant van de oven en magnetron. Controleer meteen of er producten staan die bijna over de houdbaarheidsdatum zijn en zet deze vooraan zodat je die bij de volgende kooksessie kan gebruiken. TIP: is de THT datum verstreken, dan is het niet meteen bedorven, wel kan de kwaliteit verminderd zijn. Kijk ruik en proef of het product nog lekker is. De TGT-datum is wel strikt. Gebruik of vries het product in voor deze datum. Na deze datum liever geen risico nemen, dan kun je het product beter weggooien.

9. Heb je niet alles af gekregen? Wees lief voor jezelf, de rest komt een andere keer wel. Geniet van je frisse, schone huis, adem nog eens diep de voorjaarslucht in en rust lekker uit op de bank met een lekker drankje en een goed boek. 

 

En lire plus

Hoe bewaar je wasstrips?
Alles over microplastics en hoe we deze kunnen voorkomen.