tips

Duurzame Ideeën: 5 producten voor in je slaapkamer

Schone en frisse slaapkamer door wasstrips

Je slaapkamer is de ideale plek om te ontspannen, te slapen, op te laden en jezelf af te zonderen van de buitenwereld. Bij het kiezen van duurzame meubels, decoraties en stijl voor de kamer zijn er talloze opties voor de muren, vloeren en omringende gebieden. Het opzetten van een milieuvriendelijke slaapkamer richt zich op het opbouwen van positieve energie en gezondheid terwijl de aarde behouden blijft. Hier zijn enkele producten die je kunnen helpen bij het creëren van een luxueuze, duurzame en milieuvriendelijke huiskamer.

Meubels

Er zijn veel niet-duurzame bedrijven die meubels maken, maar de wereld van duurzaamheid groeit en voegt geweldige bedrijven en opties toe voor duurzame meubels.

Sommige bedrijven maken hun meubels met de hand en geven ze op maat gemaakte accenten. Ze gebruiken bijvoorbeeld hergebruikt hout om ervoor te zorgen dat de materialen van de aarde op zoveel mogelijk manieren worden gebruikt. Bedrijven geven zelfs iets terug door winst te herinvesteren in herbebossing en het opleiden van boeren over meer duurzame teeltpraktijken. Lees meer over de visie van Second Nature op duurzaamheid en verantwoorde producten.

Planten

Planten zijn een uitstekende, eenvoudige manier om duurzame, natuurlijke elementen toe te voegen en de lucht in de slaapkamer te filteren. Planten kunnen veelzijdig zijn in een slaapkamer, zoals hangend aan een muur of plafond, staand op de vloer of op meubels. De grootte en vorm van de plant maken het ideaal om uniciteit aan de kamer toe te voegen.

Sommige planten doen meer dan er alleen mooi uitzien. Het hebben van een Gardenia-plant in je kamer is uitstekend voor het helpen bij ontspanning, het verminderen van angst en het bevorderen van slaap.

Hoewel Aloe Vera een topzuiverende plant is die 24/7 zuurstof afgeeft, is deze ook gemakkelijk te onderhouden. De bladeren van de plant zijn topische medische hulpmiddelen waardoor het gebruik van andere producten kan worden verminderd.

Er zijn veel keuzes in planten voor de slaapkamer. Houd rekening met je huisdieren als je planten aanschaft. Sommige kunnen giftig zijn bij inname, dus zorg ervoor dat je huisdieren veilig blijven als ze besluiten om een hapje te nemen.

Beddengoed

Het bed biedt niet alleen een comfortabele plek om te rusten en te slapen, maar het is ook een statement in de stijl van de kamerinrichting. Het bed is het belangrijkste meubelstuk in de kamer.

Tegenwoordig zijn er veel duurzame bedlakens, beddenspreien, kussenslopen en sierkussens die niet alleen de ogen prikkelen, maar ook bijdragen aan een gezondere huid. Beddengoed gemaakt van hoogwaardige, vochtregulerende materialen helpt vaak bij jeukende huid en eczeem.

Biologisch afbreekbare lakens zijn een uitstekende duurzame optie. Deze lakens zijn gemaakt van tencel en zijn biologisch afbreekbaar en composteerbaar.

Vloeren

De populariteit van duurzame vloeren groeit snel. Tegenwoordig heb je een enorme diversiteit aan opties.

Beton maakt bijvoorbeeld een statement als duurzaam product. Beton begint als een grondstof, cement, voornamelijk gemaakt van kalksteen. Beton is duurzaam en heeft een zeer lange levensverwachting, zodat je het niet snel hoeft te vervangen. Het is ook uitstekend in het absorberen en vasthouden van warmte, wat je stookkosten kan verlagen. Bedrijven die betonnen vloeren polijsten en op maat maken, kunnen gerecyclede producten gebruiken voor de ontwerpen en watergebaseerde verharders en VOC-vrije materialen om de vloer af te dichten.

Tapijten en vloerkleden gebruiken steeds meer milieuvriendelijke materialen. Door de slaapkamervloer te voorzien van een tapijt of vloerkleed, krijg je een zachter gevoel aan de voeten en voeg je textuur en design toe aan de kamer. Niet-vluchtige organische verbindingen (VOC’s) en niet-toxische lijmen beginnen deel uit te maken van de tapijten en vloerkleden in huizen. Sommige fabrikanten bieden inzameling aan aan het einde van de levensduur van het tapijt om te helpen bij het recyclen.

Wanden

Duurzame kunstmogelijkheden zijn eindeloos. In veel kunstvormen gebruiken kunstenaars materialen en methoden die de aarde en grondstoffen sparen, behouden en liefhebben.

Gerecyclede producten zoals plastic, aluminium en metalen maken tegenwoordig grote sprongen in de kunstwereld. Versier de hoeken van de slaapkamer met gerecyclede vrijstaande kunst of gerecycled houten planken.

Versier de slaapkamerwanden met duurzame muurkunst zoals schilderijen op gerecyclede stoffen en FSC-houten lijsten. Houtsnijwerk en porseleinen keramische tegelkunstwerken komen rechtstreeks van ruwe materialen van de aarde.

Kunst is een geweldig gebied om duurzaamheid thuis te brengen door lokaal te winkelen voor de inrichting in de slaapkamer. Het zorgt voor ontwerp in de kamer terwijl groei wordt bereikt in lokale, particuliere bedrijven die zich richten en herinvesteren in milieuvriendelijke praktijken.

Verlichting

De verlichting in de slaapkamer moet direct aansluiten op de behoeften en toon van het lichaam. Het is altijd het beste om te vertrouwen op natuurlijk zonlicht door de ramen in plaats van verlichting op stroom. Als er echter weinig raamruimte is of nachtverlichting nodig is, zijn er verschillende duurzame lichtopties en -ontwerpen. LED-, halogeen- en CFL-lampen zijn drie milieuvriendelijke opties. Deze lichten kunnen verschillende tinten, helderheid en wattages bieden om de gewenste sfeer te bereiken.

LED-lampen zijn de meest milieuvriendelijke optie. LEDs verbruiken minder energie en hebben een lange levensduur, waardoor er gedurende het hele leven minder vervangende lampen nodig zijn.

CFL-lampen zijn geweldig om energie te besparen. Ze bevatten echter kwik. Het kwik zelf is niet schadelijk als het correct wordt afgevoerd, maar is schadelijk als dat niet gebeurt. Deze lampen verhogen het bewustzijn voor het veilig recyclen van kwiklampen en andere producten.

Hoewel halogeenlampen het minst milieuvriendelijk zijn, hebben ze halogeengas in plaats van kwik. Ze zijn efficiënter dan traditionele gloeilampen en hebben een infraroodcoating die helpt bij het verminderen van warmteafgifte

Conclusie

Een slaapkamer inrichten op een duurzame manier is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Het meubilair, de kunst, de vloer en de verlichting van een slaapkamer vertellen alles over wie een persoon is en wat het belangrijkst voor hen is. Planten en beddengoed bieden luxe aspecten van milieuvriendelijk interieurontwerp. Met bedrijven die gerecyclede, diervriendelijke, biologisch afbreekbare materialen en meer gebruiken, is het mogelijk om een slaapkamer te hebben die zowel comfortabel als milieubewust is.

Volgende lezen

Woonkamer met duurzame schoonmaakmiddel schoongemaakt
Binnen Interieur Badkuip Wastafel Kraan Ruimte