Alles over microplastics en hoe we deze kunnen voorkomen.

Alles over microplastics en hoe we deze kunnen voorkomen.

Wat zijn microplastics?

Plastic vergaat niet of nauwelijks, maar valt langzaam uit elkaar in steeds kleinere stukjes en dat noemen we microplastics. Stukjes plastic die zo klein zijn dat je ze niet ziet, maar die zich wel verspreiden over de hele wereld en ook in ons voedsel en drinkwater terecht komen.

Microplastics en het milieu

We weten dat deze kleine plasticdeeltjes schadelijk zijn voor het milieu. Veel producenten van verzorgingsproducten, cosmetica en schoonmaakmiddelen voegen plasticdeeltjes toe aan hun producten. Ze maken het product mooier of beter en veranderen de structuur en de eigenschappen ervan. Soms is het ook gewoon een goedkoop vulmiddel. In Europa is het gebruik van microplastics in producten sinds oktober 2023 gelukkig verboden!

Producten van of met plastic verspreiden plasticdeeltjes als ze slijten. Het slijten van autobanden is bijvoorbeeld een grote bron van microplastics. Ook als je synthetische kleding (zoals fleece, polyester, acryl of kleding met glitters of een opdruk) draagt en wast komen er plasticdeeltjes vrij.

Een van de belangrijkste bronnen van microplastics is zwerfafval in de natuur. Plastic tasjes, flesjes of ballonnen breken in de natuur niet af. Ze vallen alleen maar uit elkaar in steeds kleinere stukjes en zijn zo een bron van microplastics.

Microplastics en jouw gezondheid

Het is pas sinds kort bekend dat microplastics in ons lichaam kunnen doordringen via ons eten en via ons drinkwater. 

Onder andere door het wassen van (synthetische) kleding en door het gebruik van verzorgingsproducten met toegevoegde microplastics, zitten er veel plasticdeeltjes in ons water. Een (groot) deel van die plasticdeeltjes ontsnapt aan de waterzuivering. Ze blijven dus in ons drinkwater en komen zo in ons lichaam terecht. Daarbij zijn er microplastics aangetroffen in vis, groenten, fruit, honing en zout. De meeste microplastics verlaten het lichaam via de urine en ontlasting.

Ook in de lucht zitten plasticdeeltjes. Die komen daar bijvoorbeeld door slijtage van autobanden. Kleine deeltjes plastic die in de lucht zitten ademen we in en komen in onze longen terecht. Een deel van die deeltjes ademen we weer uit of werken onze longen vanzelf weer naar buiten.

Het is nog niet bekend of microplastics een risico zijn voor de gezondheid. Maar microplasticvervuiling is onomkeerbaar en als we niets doen, neemt die vervuiling snel toe.

Wat kun je zelf doen?

In 2050 gebruiken we volgens schattingen vier keer meer plastics dan nu. We moeten dus met zijn allen proberen om minder microplastics te verspreiden. Op deze manier kun je daarbij helpen:

- Koop en gebruik zo min mogelijk (wegwerp)plastic
- Voorkom zwerfalval
- Koop verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen zonder toegevoegde microplastics
- Koop minder synthetische kleding
- Rijd zo min mogelijk auto en onderhoud de banden goed

 

Volgende lezen

Voorjaarsschoonmaak: kriebelt het bij jou ook al? 9 tips!
Wat betekenen de wassymbolen in mijn kleding?